به بهانهی افزایش اعدامها در ایران
اعدام در ایران سابقهای به بلندی تاریخ پیدایش حکومت دارد و همواره به عنوان مجازاتی مشروع، در تناسب با جرایمی مانند تجاوز به عنف و قتل، مطرح بوده است، اما آنچه قابل تامل است افزایش چشمگیر اجرای این حکم در سالهای اخیر است.
ارقام رسمی اجرای حکم اعدام در ایران نشان میدهد که هرسال نسبت به سال پیش، بهویژه در دو سال گذشته، میزان مجازات اعدام افزایش یافته است، اما چرا؟ دلایل متعددی برای توضیح این افزایش میتوان بر شمرد. از دلایل اقتصادی تا دلایل روانشناختی، از گسترش فقر و به تبع آن افزایش جرم و جنایت تا بحران افسردگی در نسل جوان و میل به خشونت و صدالبته انگیزهی اعمال قدرت از سوی حکومت که نباید از آن غفلت شویم.
اجرای حکم اعدام همواره علاوه بر یک عامل بازدارنده، وسیله و روش اعمال قدرت نیز بوده است و حکومتها- فارغ از نوع، دموکراتیک یا دیکتاتوری- این حق را برای خود و در انحصار خود محفوظ داشتهاند. در گذار حکومتهای پسامدرن به دولت- ملتهای مدرن روشهای اعمال قدرت بر بدن تغییرات بزرگی کرده است، اما زندان و اجرای احکام مجازات در انحصار حکومتها باقی مانده است.
حکومتها برای بسط و تمرین قدرت خود همواره به رخ کشیدن توانایی تسلط بر بدن شهروندان را در دستور کار خود داشتهاند. تسلط بر بدن از الزام شهروندان به نوعی پوشش اجباری تا زندان، تبعید و شکنجههای ذهنی و بدنی و در شدیدترین نوع خود اعدام را در بر میگیرد. اگرچه در کنترل بدن شهروندان همهی حکومتها در مبانی مشترکند، حکومتهای اقتدارگرا در صدر فهرست کشورهای پراعدام قرار دارند و دموکراسیهای ریشهداری مانند کشورهای اسکاندیناوی نزدیک به یک قرن را بی اعدام سپری کردهاند.
تجربهی تاریخی حکومتهای اقتدارگرا ثابت میکند مشروعیت حکومت با اعمال قدرت حکومت بر بدن شهروندان نوعی ارتباط عکس دارد. بهعبارت دیگر اجرای حکم اعدام نه تنها بهعنوان عامل بازدارندهی جرم که بهعنوان عامل «مشروعیت ساز» این حکومتها مطرح میشود.
تجربهی تاریخی حکومتهای اقتدارگرا ثابت میکند مشروعیت حکومت با اعمال قدرت حکومت بر بدن شهروندان نوعی ارتباط عکس دارد. بهعبارت دیگر اجرای حکم اعدام نه تنها بهعنوان عامل بازدارندهی جرم که بهعنوان عامل «مشروعیت ساز» این حکومتها مطرح میشود.
چرا نرخ اعدام در ایران ظرف دوسال گذشته به شدت افزایش یافته است؟ پاسخ ساده است. حکومت بیش از پیش با بحران مشروعیت مواجه شده است. ضعف در مشروعیت، عدم اطمینان به قدرت یا ترس از بیقدرتی را در نهاد حکومت به بار آورده است. بنابراین کاملاً طبیعی است که حکومت اقتدارگرا دست به اعمال و تظاهر قدرت خود بزند تا اعتماد رفته را به قدرت خود بازگراند و برای این کار بدن شهروندان مرئیترین، سادهترین و تاثیرگذارترین گزینهی حکومتهای اقتدارگرا است. پس همهی روشهای اعمال قدرت بر بدن از جمله اجرای حکم اعدام در دستور کار ساختار قدرت قرار میگیرد تا از طریق اعمال وسیعتر قدرت عریان عدم اطمینان به وجود آمده بر اثر افول مشروعیت را در پایگاه قدرت بازسازی کند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر